Ride for the Roses – van 1998 tot nu

Lance Armstrong
In 1997 startte Lance Armstrong in Amerika met de Ride for the Roses, om op sportieve wijze geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Het jaar daarna, in 1998, werd de eerste Nederlandse Ride for the Roses georganiseerd. Deze startte toen in Amsterdam en had als doel om met een unieke fietstocht geld op te halen en zo een vuist maken tegen kanker. Het was daarmee Nederlands eerste fietsevenement waarbij fondsen werden geworven.

Ride for the Roses door de jaren heen:
In de jaren die volgden werd de Ride for the Roses ieder jaar op een andere plek georganiseerd en groeide het uit tot een evenement van proportie. Duizenden fietsers en supporters komen jaarlijks naar de verschillende locaties waar de Ride wordt gehouden. Het bijzondere aan deze tocht is dat de fietsers die de langste afstand rijden (de 100 km) het grootste peloton op de openbare weg vormen. De wegen waar het peloton langskomt, worden afgezet.

1999 Amsterdam, 2000 Naaldwijk, 2001 Naaldwijk, 2002 Landgraaf, 2003 Waalwijk, 2004 Oldenzaal, 2005 Westland, 2006 Utrecht, 2007 Groningen, 2008 Goes, 2009 Lingewaard, 2010 Venlo, 2011 Aalsmeer, 2012 Westland, 2013 Ede, 2014 Goes, 2015 Aalsmeer, 2016 Twente, 2017 Lansingerland, 2018 Haarlemmermeer, 2019 Goes

Pre-Rides
Elk jaar fietsen verschillende deelnemers in zogenaamde Pre-Ride groepen een dag voor de Ride naar de startlocatie. Als onderdeel van de totaalbeleving en het werven van fondsen. In Zeeland en Limburg organiseren lokale organisaties ook verbonden evenementen zoals de Delta Ride for the Roses Strandride, Delta Ride for the Roses Goes, Ladiesnightride, Delta Ride for the Roses Zeeuws-Vlaanderen en de Walk for the Roses in Maastricht.

Organisatie in Zeeland door Stichting DELTA Ride for the Roses
De eerste Zeeuwse Ride for the Roses was in 2008. Dit was toen zo'n succes dat een groep vrijwilligers het evenement doorzette en er een jaarlijks terugkerend evenement van maakte. De Stichting DELTA Ride for the Roses werdt opgericht. Het evenement groeide van Midden Zeeland naar Zeeuws Vlaanderen en er kwam een Ladiesnight Ride en de Strand Ride. Er zijn sinds de oprichting in 2008 miljoenen opgehaald voor kankeronderzoek. 

Bestuur
In 2020 is er een nieuwe organisatiestructuur opgezet. De organisatie bestaat uit een koepelbestuur met daarin voorzitter Henk Remijnsen, secretaris Marjolein Gernler-van Westen, penningsmeester Peter Boerjan en beide voorzitters van de comite's. Voor Midden Zeeland is dit Henk de Jong en voor Zeeuwse Vlaanderen Marc Stam.

De missie van de Ride for the Roses

De Ride for the Roses is hét fietsevenement voor jong en oud met één gemeenschappelijk doel: geld ophalen voor kankeronderzoek. 100% van het geld dat deelnemers ophalen komt ten goede aan kankeronderzoek. De projecten die gefinancierd worden uit het opgehaalde geld zijn er op gericht om versnelling in kankeronderzoek te realiseren. Zo dragen we bij aan een wereld met minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor mensen met- en na kanker.