Onderzoek 2019

Implementatie van geïndividualiseerd doseren van orale doelgerichte therapie bij de behandeling van kanker

dr. Ingrid Desar - Radboud UMC
Projectbudget: € 683.113,00

Bij de behandeling van kanker wordt al jaren gestreefd naar een behandeling op maat. Dit is nodig ook, want geen tumor is hetzelfde. Hoewel nieuwe medicijnen inderdaad steeds meer gericht zijn op kankercellen – en gezonde cellen met rust laten – wordt er bij het voorschrijven van medicatie nog veel volgens een ‘one size fits all’-principe gewerkt, zonder rekening te houden met leeftijd, gewicht, andere medicatie, invloeden van voedsel en kenmerken van de tumor. Uit vooronderzoek blijkt dat bij zo’n standaarddosis in amper de helft van de patiënten het medicijn het juiste bloedgehalte wordt bereikt. Daardoor ligt zowel onder- als overbehandeling op de loer.

 

In dit nationale onderzoek werken oncologen en ziekenhuisapothekers uit diverse ziekenhuizen samen om hier iets aan te veranderen. Daarbij wordt getracht om voor een grote groep patiënten individueel de juiste dosis te berekenen en te controleren of dit in de praktijk klopt. De werkwijze om tot die optimale dosis te komen wordt vervolgens goed gedocumenteerd zodat patiënten in de toekomst hiervan kunnen profiteren. Zo hopen de onderzoekers de daadwerkelijke realisatie van een behandeling op maat te versnellen.

 


Onderzoek 2018

De opbrengst van de 10e DELTA Ride for the Roses, die dit jaar op 9 en 10 juni (Goes en Terneuzen) op het programma staat, wordt besteed aan onderzoeken naar hersenkanker.

Elk jaar wordt in Nederland bij circa 1.200 mensen een kwaadaardige hersentumor vastgesteld. Het merendeel is tussen de 50 en 75 jaar. Hersentumoren zijn daarmee de 15e meest voorkomende kankersoort. Mannen krijgen iets vaker een hersentumor dan vrouwen. Helaas is de overlevingskans van hersentumoren niet hoog: 25% van de mensen met een kwaadaardige hersentumor zijn 5 jaar na de diagnose nog in leven. Na 10 jaar is dat slechts 15%. In 2016 overleden 883 mensen aan een kwaadaardige hersentumor. Onderzoek is dus hard nodig. Die onderzoeken vinden in diverse Nederlandse universitaire ziekenhuizen plaats. Het KWF bepaalt welke onderzoeken m.b.t. hersenkanker subsidie ontvangen. 

Ook de opbrengst van de landelijke Ride for the Roses die op 9 september van dit jaar wordt gereden, zal terecht komen bij geselecteerde onderzoeken naar hersenkanker.

  


Delta Ride weekend 2017 groot succes

Opbrengst € 150.808,-

 

vrijdag 9 juni LadiesNightRide

zaterdag 10 juni DELTA Ride for the Roses Midden-Zeeland 
zondag 11 juni DELTA Ride for the Roses Zeeuws-Vlaanderen

Totaal 6.013 deelnemers